tisdag 31 mars 2009

Å, det är finfint, det

Ja, helgen som gick var spännande på många sätt. Malin var här på besök från Umeå. I Umeå har man rulltrappor, men inga regler om hur man ska stå i dem, vilket det finns i Stockholm. Här står man till höger så att stressade stockholmare kan springa förbi och eventuellt spara någon minut. Malin stod ofta till vänster bara för att. Här står Malin och Angelica i rulltrappan som går till Cosmonova där vi såg på Deep Sea. Vi somnade nästan, men det var fint ändå. Jag skyller på att klockan vreds fram och att jag hade predikat i Högdalen. Det gick bra.


Angelica hade spenderarkjolen på sig och gav mig en försenad julklapp i form av en jättefin tygkasse. Mmm... Finfin!


Jag ska tvätta och plugga idag. Det blir bra, hoppas jag. Speciellt pluggandet.

By the way, så tycker jag verkligen att ni ska kommentera mer. Annars vet jag ju inte om jag skriver bara för Andreas, eller om det faktiskt är fler som läser. Det vore fint.

måndag 30 mars 2009

Dålig dag.

Jag måste bara få spy lite på min kurslitteratur. Jag ska läsa Carl F Hallencreutzs Tredje världens kyrkohistoria och Andrew Kirks Vad är mission i min Missionsvetenskapskurs. Och de är dåliga. Inte bara det att de är tråkiga att läsa, men de är inte bra som litteratur. Jag vill bara bli av med denna kurs så att jag inte behöver läsa dessa dåliga böcker mer.

För övrigt är det sol idag och jag längtar efter att det ska bli sopat på vägarna så att jag kan börja använda min longboard.
Idag är inte min dag, tror jag. Jag är trött.

lördag 28 mars 2009

Varför och varför...

Om jag hade ett land, till exempel ett piratland, och om jag då skulle göra pengar till det landet, och om jag skulle ha fem olika mynt, då skulle jag ju inte ha samma valör på alla fem mynt. Det är ju jätteologiskt.

fredag 27 mars 2009

klart!

Nu har jag skrivit min Filosofi och Etik-tenta. Väldigt intressant. Jag skulle bland annat förklara begrepp som voluntarism och preferensutilitarism, redogöra för likheter och skillnader mellan Marx, Kierkegaard och Nietzsches respektive religionskritiker, samt förklara med hjälp av Caputos resonemang, i vilken mening Kriekegaard och Nietzsche kan sägas föregripa den idéutveckling som lett till ett mer harmoniskt förhållande mellan teologi och filosofi i samtiden, och jämföra Immanuel Kants sätt att bedöma handlingens moraliska värde med den klassiska utilitarismens sätt. Nu ska jag bara vänta i tre veckor innan jag får tillbaks den för att se om jag har fattat något. Just nu tvivlar jag på att jag kommer ha klarat den (men det hade ju Descartes bara gillat...).
Sören Kierkegaard

Plotinos, bara Plotinos

René Descartes

Immanuel Kant

Nu ska jag skriva en predikan som ska hållas på söndag. Ikväll kommer Malin ner från Umeå, det är lycka! Om en vecka har jag skrivit min Missionsvetenskaps-tenta och städar mitt lilla rum för att sedan åka hem till Kungälv. Då har jag inte påsklov, men väl en vecka innan påsk utan föreläsningar!! Det ska bli så skönt.

fredag 20 mars 2009

Uppdatera lite...

Igår var jag och Ida-Maria och André och Lina och Thomas och massa massa andra på konsert i Fillan ( eller Fildeliakyrkan, som den egentligen heter). Birka Gospel och framför allt Samuel Ljungblahd. Det var trevligt och gratis, men inte underbart. Samuel sjöng inte så mycket och kören var inte lika bra som de var många. Efteråt gick vi och åt årets första pinnglass. Jag åt en Twister. Gott.

Salems nya skiva är ute. Jag fick den skickad till mig från Andreas, det var oerhört trevligt. Men skivan är jag tyvärr lite besviken på... Jättetråkigt. Men jag ska lyssna in mig mer, Anderas säger att den blir bättre ju mer man lyssnar på den.

Nu i helgen har vi på THS Kallelsedagar. Det innebär att det kommer massa folk som funderar på att jobba i kyrka eller så och går på seminarier och umgås. Det ska bli trevligt.

Jag håller på att plugga inför Etik & Filosofi-tenta och Missionsvetenskaps-tenta. Det är intressant men alltid tråkigt att plugga inför tentor...

lördag 14 mars 2009

Så går en dag ifrån vårt liv...

Igår tappade jag och Andreas bort oss på Söder. Han hade varit på ett mysigt fik som han tyckte att vi skulle fika på, men han visste inte riktigt var det låg, bara att man gick på en ganska stor gata och så svängde man åt vänster och där var en uppförsbacke och där låg det. Vi hittade aldrig dit. Men vi hittade denna fina spök-låda och Nile City-brandstationen. Roligt.

Idag har jag köpt mig ett par nya skor. Vita och fina med röda sulor.



Snart ska vi gå över till Ida-Maria och titta på melodifestivalen. Jag är inte så sugen, men vi ska äta popcorn. Jag kan stolt och ärligt säga att det är första av alla melodifestival-tävligar för i år som jag ser, så det känns lite som på den gamla goda tiden när det bara var en tävling.

torsdag 12 mars 2009

Bra dag hittills.

Hittills idag har jag pluggat bra. Det känns så otroligt skönt att för en gångs skull tycka att jag har pluggat bra. Inte tillräckligt, kanske, för det gör man aldrig. Det finns alltid mer att plugga. Men jag tycker ändå att jag har utnyttjat dagen bra hittills. Ikväll kommer Andreas hit. Lyx!

Jag har hittat ett fantastiskt tv-program. Världens härligaste män med Ann Söderlund. Hon är ju fantastiskt rolig! Ärlighet varar inte bara längst, det är roligt också.
Mitt favvo-citat av Ann Söderlund:
Och nu blir jag irriterad på mig själv för jag ska vara en jämlik kvinna och tycker det är härligt, men varför vill vi då bara ha en enkel handy-man?

tisdag 10 mars 2009

Som på Bjärka, men på Söder...

Jag vaknade i morse och drog upp persiennen och tänkte NEEEJ! Det var snö. Mycket snö. Men inte så kallt, så nu är det slask. Hemskt!!!


I eftermiddag har jag, Ida och Thomas varit hos Lena och ätit scones. Gôtt! Hon bor i sin släkts lägenhet på Söder. En jättecharmig 40 kvm stor etta med finfint kök. Dessutom fanns massa av farmors möbler och så, så det var underbart. Lite som på Bjärka. Jag vill ju bo så...







måndag 9 mars 2009

Äntligen måndag.

Här sitter jag och läser missionsdokument. Manilamanifestet, Lausannedeklaratinen, Ad Gentes och WCCs dokument om mission från Athen 2005. Ad Gentes är helt klart segast. Men jag måste läsa alla. Och eftersom jag var hemma i helgen och predikade igår så har jag försummat att läsa detta, och måste alltså göra det idag. Det går förvånandsvärt bra, så jag unnar mig att blogga lite...


Ja, Strängnäs. Jag såg inte så mycket av staden förutom att de bara har ett tågspår. Jag blev lite nervös när jag skulle hem och inte hittade en perrong för hem-tåget. Jag trodde att de hade lurat mig och kidnappat mig. Men sen förstod jag att de bara hade ett spår och att både tåget till och från Stockholm gick på det...

Predikan gick bra. De var väldigt vänliga i kyrkan och log uppmuntrande när jag predikade. Det är skönt. Många tackade mig efteråt och en tant (det var många tanter) sa att jag var söt. Tyvärr hade de inget kyrkkaffe, för de hade nattvard (jag vet att det är en "gemenskapsmåltid", men den är väldigt osocial). Men jag fick luncha på en pizzeria med pastorn. Det var gott och obekvämt för oss båda.


Jag var oerhört trött när jag till slut åkte med tåget hem. Väl i Stockholm träffade jag Angelica och firade internationella kvinnodagen med en cheesecake och en kaffe. Gott gott gott.

lördag 7 mars 2009

Back on track!

Nu sitter jag på tåget tillbaks till Stockholm. X2000 + 2:a klass + framlänges + fönsterplats = bra! Men inte lika bra som att ha varit hemma på västkusten. Återigen har jag mest varit i Alingsås. Det beror nog på att det är en 120-säng där och en 90-säng i Kungälv. En natt med att sova två i en 90-säng räcker gott.

Men igår, åkte vi till Kungälv. Först mellanlandade vi i Göteborg och fikade med Andreas paddlings-vän Andrew. De två satt och pratade paddling och tittade på Andreas nyköpta vattenpump Gerd och hans packpåse och vad det var, och jag satt och flirtade med en bäbis som satt vid bordet bredvid.

På kvällen gick vi till Joel och åt chips och godis och såg på Hipp Hipp. Joel somnade i sin fåtölj vid halv elva. Det är roligt med en hårt arbetande bror... Som tur var så var Nicole, Fredrik, Jossan, Ros och Ricky (hunden, inte Martin) där, så jag hade det trevligt ändå.



Idag satt jag hemma och försökte krysta fram en predikan. Mamma tyckte att vi skulle gå ner till pingstkyrkans Second Hand där Hannes och scoutledarna stod och sålde fika, så jag och Andreas åkte dit. Jag köpte en helskön portfölj i plast som jag ska ha mina småspel i. 15 spänn. Som hittat!

fredag 6 mars 2009

Andreas kajak

Nu sitter jag i ett tomt hus i Alingsås och förbereder predikan, pluggar och bloggar. Andreas är iväg och tränar, Eyvor jobbar och Jan-Eric är på lunchkonsert i en kyrka. Sen ska han komma tillbaks och göra tacos som vi fyra ska äta. Gott. Sen ska jag och Andreas ta oss till Kungälv, är nog tanken.

Som ganska många av er vet så ska Andreas paddla runt Sverige i sommar. Eller Sveriges kust i alla fall. (Det är därför jag behöver ett sommarjobb, så att jag inte bara går hemma och är ledsen för att Andreas är borta mellan 5 maj och mitten av augusti, ungefär. ) Det är Andreas projekt på den utbildning han går (så därför måste jag gå med på att han gör det). Nu har han alltså köpt sin kajak. Han hade skrämt mig och sagt att den var mer turkos än grön (han är färgblind, faktiskt), men jag tycker att den är riktigt fin, men inte lika fin som Andreas.

onsdag 4 mars 2009

West coast - here I come!!

Om 25 minuter åker jag mot västkusten!!! Lyckan är gjord!

Sjuk....


Jag tror att jag håller på att blir sjuk. Ont i halsen och huvudet och allmänt förkyld... Men idag går jag bara i skolan 13-16.20 och sedan är jag ledig tills på måndag. Eller, jag har mycket att plugga och ska predika i Strängnäs på söndag, men jag går inte i skolan mer, i alla fall.
Malin och Andreas är här. Kom igår kväll och åker efter lunch. Andreas hämtar sin kajak. Roligt!

måndag 2 mars 2009

Här får ni hjälp med kommentar-skrivning

Nu har jag varit hemma i Kungälv (även om jag faktiskt mest var i Alingsås). Jag firade 2,5-årsdag med Andreas, jag firade 53-årsdag för pappa, jag åt god mat och jag predikade.

Många sa att de läste min blogg, men att de inte visste hur man svarade, så nu tänkte jag gå igenom det för er, steg för steg.

1) Läs blogg-inlägget.
2) Längst ner står det alltid "Upplagd av Maria" och när den är upplagd och sedan "0 kommentarer" eller "1 kommentarer" eller "2 kommentarer" eller så i ljusgrönt. Tryck på texten "x kommentarer".
3) När du tryckt på den så kommer du att se antingen det som någon har skrivit till vänster, eller så står det inget alls i vänsterspalten. Till höger så står det "Lämna din kommentar" och ett fällt där du kan skriva en kommentar. Gör det!
4) När du har skrivit klart så går du så långt ner på sidan som möjligt. Där står det "Välj en identitet". Jag tror att det är här som förvirringen infinner sig för många. Ta det lugnt!
5) Det är ikryssat "Google/Blogger". Om du är bloggare så skriver du i ditt användarnamn och lösenord. Är du inte bloggare, så kryssar du med fördel i "Namn/URL". Skriv där ditt namn (tex Gunnel) eller ett roligt smeknamn (tex moster). Strunta i att fylla i "Webbadress" om du inte har någon. Annars gör du det.
6) Du kan välja att kryssa i "anonym" (det brukar mamma göra i all förvirring), men det är inte lika roligt för mig och de andra som läser inläggen.
7) Klicka på den stora orangea knappen "Publicera din kommentar".
8) Gå tillbaks till min blogg genom att gå längst upp på sidan och klicka på ordet "Gapskratt" som står i blått.

Nu hoppas jag att det inte ska vara några problem. Om det fortfarande är det så kan ni
a) fråga pappa Morgan hur man gör
b) maila mig
c) haffa mig när jag kommer tillbaks till West coast /Kungälv i påsk.

Jag tycker att det är jätteroligt att ni läser min blogg. Det är det den är till för.