onsdag 31 mars 2010

Lite av varje....

I söndags kväll kom min vän Thomas hit. Det var trevligt. Vi såg en jättebra film som heter någonting med The Great Debaters, eller nåt sånt. Jag kan varmt rekomendera den!
Thomas sov över här, men betoning på sov. Vi sa att vi inte ställer någon klocka, men vi vaknar väl runt nio. Jag vaknade nio. Thomas vaknade halv tolv. Då hann vi bara åta frukost och åka, för jag skulle till Bifrost. Men det var trevligt att ha honom här, i alla fall.



I måndags kom Andreas till Västkusten. Alltid trevligt. Så jag var i Alingsås i måndag kväll. Där har man gjort om i vardagsrummet. Jag gillar framför allt tavelväggen ovanför trappan.

På tal om tavlor, och sånt, så finns det i Bifrostkyrkan inte bara tallrikar med bilder på, utan även textilier. Här är tre: Ett barn, en gammal:

Och Jesus:


Jag klippte håret för en timme sedan. Före:

Efter:

Vad tycks?

Nu ska jag iväg till Bifrost.

söndag 28 mars 2010

Hemma lite...

Idag har jag varit på gudstjänst i Bifrost och på Mölndals sjukhus. Det var okej, men sen åkte jag hem och inte gjorde nåt i flera timmar. Sedan tog jag tre kort och nu gör jag ingenting igen. Underbart. Snart kommer Thomas hit och hälsar på. Det är roligt, för mamma tvingade pappa att städa toaletten för att Thomas ska komma hit.

fredag 26 mars 2010

Inredningsdetaljer i Bifrostkyrkan

Nu har jag varit på praktik i Bifrostkyrkan, Mölndal i några dagar. Det funkar bra. Jag har varit med i ett påskspel, jag har sjungit på ett äldreboende, jag har varit med på konfirmationslektion, jag har varit med på Alpha-krus, jag har varit med på styrelsemöten och massa annat. I kväll ska jag på konfahajk. Imorgon är det gudstjänst i kyrkan och på sjukhuset.
Om ni undrar hur det ser ut i Bifrostkyrkan så ser det bland annat ut såhär:

måndag 22 mars 2010

Kungälv är ändå rätt gött!

Kungälv kan man tycka är en sketen håla som inte ens har så mycket att erbjuda, men idag har jag fattat varför jag vill vara här ibland. Jag har umgåtts med Joel, Nicole och Ricky och det har varit underbart! Jag älskar er! Vi har inte gjort så mycket, bara fikat och ätit och pratat och kollat på film. Tack för idag!
Och, just det: imorgon gör jag min första dag på praktiken! Lite nervös är jag. Men det ska bli så roligt!

lördag 20 mars 2010

Kallelsedagar på THS

Jag har alltså lämnat in min hemtenta och skrivit min salstenta, nu ska jag bara vänta på att de kommer tillbaks. Jag fick tillbaks min texttolkningsövning som gick väldigt bra, så jag är rätt nöjd.

Nu har vi Kallelsedagar på skolan. Det innebär att vi har seminarier och bibelstudier och så, så att människor som funderar på sin kallelse till att göra något i kyrkan, tex att läsa till pastor, diakon, bli ungdomsledare eller så, får möjligheten att tänka mer på det och får samtala med oss pastorskandidater och våra lärare och så. Det är jätteroligt. Jag var på det för några år sedan när jag inte riktigt visste vad jag skulle göra med mitt liv, och det var bra för mig, så nu är det roligt att göra det för andra.

Jag har just fått reda på att det är massa udda folk som läser min blogg (Hej Jakob och Nils), vilket är väldigt roligt, men också läskigt. Och så har många sagt att min blogg är rolig. Det är väldigt roligt, inte alls läskigt. Jag funderade på att lägga ner den för ett tag sedan, men jag fortsätter nog ett tag till.


Imorgon eller på måndag kommer jag åka till Kungälv. Jag ska vara på praktik i Bifrostkyrkan, Mölndal, i tre veckor (12-14). Det ska bli så oerhört roligt. Och 4 april, alltså påskdagen, ska jag predika där, välkomna! Och jag skulle gärna träffa lite Göteborgs- och Kungälvsfolk när jag ändå är där nere. Håll utkik efter mig!

måndag 15 mars 2010

Texttolkningsövning: Keep on walking

Texttolkningsövning: Keep on Walking, Salem Al Fakir, Ignore this, 2010

Text

I have a long road ahead of me
It's cloudy and dark, it's hard to see
Will I ever get through to the end?
Been down this lane so many times before
And I have told myself I won't do it no more
Now I'm back on the same road again
I was aiming for the sky
Ended up flat on the ground
But once again the sun is rising
I better keep on walking
There's some twists and turns I got to clear
And when I'm done, the end will soon appear
I can leave my troubles behind

Detaljanalys
Denna text ger möjlighet för åhöraren att tolka den på flera olika sätt, men det mest troliga är att Al Fakir när han skrev Keep on Walking åter igen (been down this road so many times before) hade hemtentaångest. Hemtenta är en lång process (I have a long road ahead of me), som man vet är svår (It's cloudy and dark, it's hard to see) innan kursens början tänker att man ska plugga ordentligt till (I was aiming for the sky), men som man aldrig lyckas med (ended up flat on the ground), utan får panik när inlämningsdatumet närmar sig (the sun is rising), och man vet att det bara är att skriva som gäller (I better keep on walking). Man vet att frågorna måste redas ut (There's some twist and turns I got to clear), men när man är klar med det så kan man släppa allt (when I'm done, the end will soon appear).
Existentiell tolkning
Trots att Al Fakir tar upp ett så svårt och tungt ämne som hemtentaångest, så tolkar jag, och många med mig, att han vill ge en positiv känsla. I och med Al Fakirs bakgrund i Ryssland kan man ana att han menar att det bara är att hugga i och "keep on walking" hur svårt det än känns. Det tyder inte bara på att han tror på mänskligheten, utan dessutom har relevant personlig erfarenheter i ryggen. Många har frågat om Al Fakir med textraden I can leave my troubles behind menar att man ska glömma kunskapen som man fick med sig från kursen, men jag tror, med tanke på hans livserfarenheter, att han snarare menar att man ska lämna ångesten bakom sig, men ta med sig kunskapen.
Joel
Jag är typ klar med hemtentan som ska lämnas in imorgon
Jag har Salems nya skiva Ignore this.

söndag 14 mars 2010

Slutspurt på Jesus och evangelierna

Ja, nu är det bara fyra dagar kvar på min kurs Jesus och evangelierna. Det är helt sjukt, för jag ska lämna in en hemtenta som inte är klar och göra en språktenta som jag inte har pluggat särskillt mycket alls på innan kursen är klar. Och jag har ingen aning om hur detta kommer att gå. Om jag har flyt kan det gå bra. Om jag har otur kan det gå riktigt dåligt. Det är jobbigt med ny lärare som jag inte har koll på hur han rättar...

Två stora TV-händelser i helgen. Final på På spåret och melodifestivalen. På spåret var ju helt tok-bra. Jag älskar På spåret! Jag tyckte att rätt lag vann. Helt klart. Men om ni inte har sett det, så är det så sjukt värt att se på SVT play. Så bra!

Melodifestivalen var inte lika rolig, men det var trevligt att Salem kom så långt. Jag röstade faktiskt. Det är nog första gången jag gjorde det.

Jag och Andreas hade en heldag igår. Först var vi på hans extrajobb Säck, som hade nypremiär i fredags. Butiken är riktigt fräsch nu. Om ni är i Stockholm och behöver en ryggsäck eller en sovsäck eller en spork så tycker jag att ni ska passa på att gå dit. Här är Andreas och butikschefen Emilias hund Sippa (hon heter egentligen Vitsippa och är egentligen en isbjörn, men en väldigt snäll isbjörn) och i bakgrunden Kajsa på Säck.

Efter Säck var vi på Vildmarksmässan. Det var lite roligt, men väldigt mycket folk. Sedan åkte vi till Spånga och firade Thomas som går i min klass och som fyller 25 idag. Det var väldigt trevligt. Mycket folk och mycket mat. Man borde ha kalas oftare!

tisdag 9 mars 2010

Nu ska jag ta tag i livet.

Idag ska jag ta tag i min hemtenta i Jesus och evangelierna på allvar. Det är ju aldrig roligt att skriva hemtenta, men det är bara att göra.


Jag fick en fortune cookie av Angelica för ett tag sedan. Bra grej.

söndag 7 mars 2010

Årjäng! Yeah!

Nu har jag kommit hem från min resa till Årjäng, Wärmland. Det var fantastiskt. Jag fick bo hos Lotta och Matts, som också skulle sjunga och hålla i gudstjänsten, så det var perfekt. De var så trevliga. De bjöd på massa mat och trevligt sällskap och långa samtal om livet och kyrkan och Wärmland och THS och allt möjligt. Fantastiskt!

Predikan gick nog ganska bra, även om jag var väldigt nervös. Men församligen var trevlig och de var glada att jag var där. Jag är nöjd. Mycket nöjd!

lördag 6 mars 2010

Kaffe! Mmm...

Nu sitter jag och dricker mitt morgonkaffe. Underbart! Igår tog mitt förra kaffe slut, vilket var väldigt skönt, eftersom jag hade råkat skaffa kaffe som inte var så gott. Men nu är jag tillbaks med mitt favvokaffe, så nu är jag nöjd!
Idag ska jag till Årjäng. Det blir fint! Önska mig lycka till, jag börjar bli nervös...

torsdag 4 mars 2010

I mitt huvud just nu: Mk 5:24b-34

Jag har just skickat iväg min tolkningsövning (aka interpretation, men det känns som ett onödligt tjusigt ord för tolkningsövning) på Markusevangeliet 5:24b-34. Där står det om en kvinna som hade blödningar i tolv år som smög sig på Jesus och rörde hans kläder och blev botad, men blev upptäckt och fick höra att hennes tro hjälpt henne och att hon skulle gå och vara botad från sin plåga. Anyway, så är det gjort nu, hurra!

Min om några veckor kommer det jobbiga, när en klasskamrat ska opponera på den. Jag har redan magknip. Men nu har jag gjort mitt bästa i alla fall...

På söndag ska jag predika över denna text också. I Årjäng! Det ligger långt bort!! Wärmland. Det ska bli hur roligt som helst. Jag hoppas att jag kan göra texten begriplig och aktuell, så att jag inte bara snöar in på imperativ av eimi och hur dynamis används i LXX. Jag hoppas att jag har användning av mina kunskaper om texten som jag skaffat mig och inte bara snöar in och inte får ut nåt av det. Det blir en prövning.

måndag 1 mars 2010

Härliga söndag

Igår var jag inte hemma på hela dagen. Först var jag i kyrkan. Det var trevligt. Sen åkte jag till stan för att äta med Angelica. Gött. Vi råkade gå förbi denhär:

Den har jag ju gått förbi så ofta att det nu mest är en platta i marken för mig. Så det kändes lite speciellt igår.

Sedan åkte jag på kalas hos Alfred som fyllde tre år. Hans pappa Tobias är min kollega i Jakan. Det var helt underbart att se Alfred när vi sjöng för honom, han var helt till sig. Kan bero på allt socker... Det är gott att vara på barnkalas.

Nu ska jag sitta å plugga hela dagen. Det blir najs.