måndag 30 augusti 2010

Styrelsehelg!

I helgen var jag på styrelsehelg med equmenia. Vi var ute på landet långt ner i Småland. Hur fint som helst. Det kunde inte varit bättre, tror jag. Vi hade inte så mycket sammanträde denna gången, utan det var mer en "lära känna-helg" eller teambuilding som det ibland kallas. Vi fiskade kräftor! Det var både roligt och gott. Vi hoppade i båtarna tillsammans med vår fantastiska kräftfiskeguide Erik på fredagkvällen. Här grejar guiden Erik med betesboxarna och vår generalsekreterare Patric tittar fascinerat på. För att fiska kräftor måste man knö ner för stora fiskar i för små betesboxar. Det var ganska läskigt. Andrea var proffset på detta! Sedan lägger man i betesboxarna i burarna och hakar på dem på en lina med ett flöte på och sedan kastar man i, som ni ser Ida göra här.Här ser ni andra båten komma in mot land. Är det inte vackert? Morgonen efter att vi hade slängt in burarna åkte vi ut och fångade upp dem. Minst 10 cm ska kräftorna vara, annars åker de tillbaks i sjön. När de låg såhär i hinken lät de som en porlande bäck. Kräfta, Miriam och Ida innan kräftan dödades av oss.När man kokar 260 kräftor (ja, vi räknade) så gör man inte det i en gryta på spisen, utan framför lagården i ösregn. Och när vi säger gryta så är det alltså en stor vedeldad sak med skorsten. Väldigt roligt. Här är Ida och Jakob och grytan. När man har kokat dem ser de väldigt goda ut. Det är inte mycket kött på dem, men det som är är gott. 260 kräftor delat med 11 equmeniafolk är typ 23 och en halv var. Det är fint!Lite annat än att äta kräftor gjorde vi faktiskt. Bland annat lärde oss om ekonomi från vår ekonom Ola. Det var många nya begrepp, som balansräkning och resultaträkning och nedanförsträcket och så. Men nu kan jag det betydligt bättre än vad jag kunde innan. Här sitter Miriam och får hjälp av Ola under övervakning av Patric.

På söndagen var vi på gudstjänst i Braås och sedan hade vi ett sammanträde och sedan var det roliga slut.

Jag tror att det kommer bli en väldig utmaning för mig att sitta med i styrelsen, man måste vara väldigt påläst för att hänga med runt styrelsebordet. Jag ska plugga på tills nästa gång. Då blir det mer möte och mindre kamera och kräftor, men jag hoppas och tror att det blir lika roligt som denna helgen var.

fredag 27 augusti 2010

Chokladdag med Andreas, Malin och Erik

Igår var min sista hellediga dag innan hösten börjar. Idag ska jag åka på equmeniastyrelsemöte i Pilås. Vi ska där fiska (fånga? vad heter det?) och äta kräftor, köra fyrhjuling, lära oss om ekonomi och fira gudstjänst. Det blir hur fint som helst! Men det betyder att min höst har börjat i och med idag. Så igår utnyttjade jag dagen så mycket jag kunde. Andreas och jag var på museum. Det var otrevligt. Vi var på en utställning som heter (o)mänskligt som handlar om skelettsamlare, rasbiologi och normer. Dålig eftersmak ger den, men väldigt intressant. Är ni här innan 9 januari ska ni titta på den. Gratis var det också.Sedan fikade vi tillsammans med fina Malin och hennes Erik. De är i Stockholm några dagar och turistade. Vi fikade på Chokladfabriken. Det var fint. Goda chokladbitar, men toksmå kaffekoppar.

Jag tänker mig att jag ska åka upp till Umeå, där Malin och Erik bor, någon gång i höst. Får se om min ekonomi och/eller kalender tycker att det funkar...

torsdag 26 augusti 2010

Tillbaka i Stockholm

Ja, nu är jag tillbaks i Stockholm. Det var fint att träffa Andreas. Tänk att han är den människa som jag har mest kontakt med och som jag träffar oftast och som jag talar med oftast, och så är det honom jag saknar mest av allt när jag inte är med honom. Fint är det!
Men som ni vet så saknar jag mina västkustsvänner mycket också. Jag träffade bland annat den fina Jonatan i lördags. Vi fikade, gick på museum och åt mat. Fina grejer. Nu ska vi bara se till att han kommer upp hit till Stockholm någon gång också.Några andra som jag träffade några gånger var familjen Sporre. Först träffades vi på en etiopiengala som Johannas kompisar hade ordnat. Och i tisdags fyllde Emelie år, så då var vi bjudna dit på mat. Oerhört gott! Här tittar min mor och systrarna Sporre i en bok som Emelie fick av Johanna, trots att Johanna helst velat ha den själv. Jag klarar mig utan.

Idag är min kära pojkvän ledig, så vi ska gå på museum. Det är min nya grej, tror jag. I sommar har jag varit på fotografiska med Andreas, moderna och röhsska med Kristin och världskultusmuseet med Jonatan, och kanske något mer? Kommer inte ihåg... Men idag blir det i alla fall etnologiska med Andreas. Fina grejer.

Joel:
Nu är jag tillbaks i Stockholm
Andreas är fin!
Museer är roliga

måndag 23 augusti 2010

Fjällvandringen del 3

Jag älskar hur brutalt fjällen kan se ut. Det märks att fjällen lever, att det omformas. Jag älskar att borsta tänderna. Speciellt när jag är ute. Det är ett enkelt sätt att känna sig lite fräsch. Jag älskar denhär skylten som stod mitt på fjället. Den skyltar till ingenting i tre riktningar. Jag älskar Andreas. Vi byggde ett röse när vi var på väg upp på Kebnekaise. Där fanns hur många rösen som helst, det såg ut som en kyrkogård. Andreas älskar sitt tält. Jag tycker också om det. Här blåste det runt 17 m/s och upp till 30 i byarna. Jag sov som en stock, Andreas var vaken och klappade på tältet så att det inte skulle bli rädd. Tältet höll finfint.

lördag 21 augusti 2010

Politik är grejen

Ja, nu är ju valrörelsen igång. Vi har väl alla stått och försökt hålla tillbaks kväljningar i tunnelbanan där man tvingas se slogans som "Kärnkraft. För klimatets skull" och fått hem lappar i brevlådan där Sverigedemokraterna försöker låta reko.

Men valrörelsen är ju också intressant och givande. Inte för att det är så givande att lyssna på politikerna när de babblar, men jag har upptäckt att jag talar politik med alla mina vänner nu. DET är intressant och givande. Jag har så smarta vänner! Till exempel Ida Simonsson som jag fikade med i veckan. Världen hade sett så bra ut om hon och jag styrde. Samma sak med Angelica, Kristin och Malin. I min längtan efter politisk upplysning åkte jag, mina föräldrar och Malin och Daniel till Vårgårda igår. Kan tyckas märkligt, men det var för att Maria Wetterstrand blev utfrågad på Vårgårda möte. Missionsförsamlingarna i Vårgårda har bjudit in alla partiledarna (och språkrör) i riksdagspartierna för att fråga ut dem. Det var pastor Torsten Åhman som höll i det, och equmenias ordförande Johan Nilsson fick också vara med och fråga lite om barn- och ungdomsfrågor. Jag tyckte att det mestadels var riktigt bra. Och jag är grymt imponerad av Maria W. Hon är riktigt duktig och tycker riktigt bra saker. Men mamma och pappa påpekade sedan för mig att hon fick ju tala om sina frågor, och till exempel ingenting om jobben, så det blev ju inte riktigt en helhetsbild av miljöpartiets politik. Men det vi fick höra tyckte jag var fantastiskt. Utfrågningarna kan man se på kanal10.se i efterhand.

Joel:
Det är val nden 19 september
Jag gillar Maria Wetterstrand
Mina vänner är smarta och fina

fredag 20 augusti 2010

Fjällvandringen del 2

Som jag lovade så får ni följa med lite till på vår fjällvandring. Idag kommer jag visa bilder på mig och Andreas. Här är två bilder där vi läser kartan, en viktig del av fjällvandringen. Här sitter jag och har det fint. Det coola berget jag tittar på är Drakryggen. Här hoppar Andreas över en jokk. Egentligen brukar man behöva vada över en del jokkar, men det var lågvatten när vi var där, så vi hoppade på stenar istället. Det var väldigt roligt att försöka hitta bäst väg och försöka inte trilla i. Bra att ha: vattentäta kängor, stavar och tid. Vi försökte få till ett kort på oss tillsammans. Jag tycker att det gick riktigt bra. I bakgrunden ser ni Kebnekaisemassivet.

Som ni ser har vi samma kläder på oss hela tiden som blev ganska ofräscha. Det var oerhört skönt att ta på sig andra kläder när man kom hem. Och att inte så i tunga kängor är en befrielse.

Idag ska jag in till Göteborg och träffa Kristin, sedan ska jag och mina föräldrar och Malin och Daniel åka till Vårgårda möte för att lyssna till Maria Wetterstrand och sedan är vi bjudna hem till Andreas föräldrar. Är det konstigt att vara på par-date med sina föräldrar, sina "svärföräldrar" och sin ex-sambo och hennes pojkvän och dessutom inte vara ett par själv, även om det är jag och Andreas som är den röda tråden i dessa par? Hmm...

onsdag 18 augusti 2010

Fjällvandringen

Det finns många bilder från vandringen som jag vill dela med mig av. Jag börjar lite idag och sedan kommer jag fortsätta när jag har lust. Jag kommer dock "mellanblogga" så att ni, mina älskade bloggläsare, får uppdateringar om mitt liv.

Fjällen var så oerhört vackert. Det är svårt att beskriva och det gör sig inte alls lika bra på bild som i verkligheten, men jag ska försöka visa lite ändå.
Jag upptäckte att jag är väldigt förtjust i lavar. Denna heter kartlav för att den ser ut som en karta.Sveriges svar på San Frinciscos Golden Gate? Väldigt gott och kallt vatten från en glaciär flöt med helt galen kraft under den.Här vid Nallo vaknade jag upp på min 25 års-dag. Helt fantastiskt! Här gömmer sig en ren (kan ni se honom?) som vi kom att kalla Ragge. Renar såg vi många, och vi blev lika glada varje gång. De är fina.När vi skulle bestiga Kebnekaise var det inte världens bästa väder, det var helt molnigt på toppen, så vi gick inte hela vägen upp, utan stannade på Vierramvare (1711 möh). Men det var en väldigt trevlig tur ändå. Här är Kaffedalen. Fotot är i färg, om ni undrar.

Idag ska jag på introduktionsdag för equmenia på Högkvarteret T8. Det ska bli väldigt roligt. Imorgon åker jag hem till Kungälv på lite extrasemester. Jag var ju knappt där när jag var där sist, så nu tar jag igen. Det blir ännu trevligare.

måndag 16 augusti 2010

Nu är vi hemma

Ja, nu är vi hemma från fjällen. Det har varit helt fantastiskt. Knappt något regn, bara lite skavsår och mygg bara de första dagarna (men då var de många). Jag har ännu inte hunnit kolla på mina bilder, men jag kommer lägga upp några ganska snart.

måndag 2 augusti 2010

Nu åker vi

Om några timmar sätter jag och Andreas oss på tåget upp till fjällen. Vi har packat och packat och nu är vi klara. 18.5 kilo väger min ryggsäck. Andreas väger 23.9 kilo, han är lite starkare än mig... Dessutom tänker vi äta upp det mesta i packningen...

Vi kommer vara borta två veckor. Om ni behöver kontakta mig så går inte det. Jag är långt långt borta!

söndag 1 augusti 2010

Ida-Maria hjärta Josef. Del 4: Jag

Jag var mestadels bakom kameran, men ibland lånade Andreas den och en gång lånade Lina den. Det ledde till att jag faktiskt fastnade på kort.


Jag poserar av okänd anledning.

Jag fotar brudarna. Här syns min nya frisyr och min tatuering.Jag och Andreas försöker göra hoppet från Dirty Dancing. Gick sådär...Det efterlängtade kaffet.

Ida-Maria hjärta Josef. Del 3: Festen

Festen var i en jättefin lada. För att ta oss dit fick vi en cd-skiva med vägbeskrivning som Ida och Josef hade talat in. Mycket underhållande. Maten var fantastisk. Västerbottenostpaj, rökt lax och potatis, godaste kladdkakan någonsin och glasstårta.

Herr och fru Brengesjö anländer till festen i deras röda bubbla

Paret tas emot av brudens stolta mor Lotta

De fyra värdarna sjunger en inledningssång

Inte så scoutiga Josef fick visa sin scoutkunskap

Ida-Maria hjärta Josef. Del 2: Folket

En av de roligaste sakerna med att gå på bröllop är helt klart att träffa folk som jag tycker om.


Kristin under vigselnVackra Kristin
Daniel och AndreasDaniel och dagens tärna och värdinna MalinMartinSVF-folk: Per, Nadia, Andreas, Martin, Johanna, Linda och Lovisa