måndag 29 november 2010

Adventskalender

Idag är det den tjugonionde, imorgon trettionde och dagen efter det är det den första december. Därför gör jag och Andreas en adventskalender av pepparkakor och kristyr. Och så gjorde vi några extra kakor. Mysigt är det!

Predikan, kärleken och mänsklighetens förfall

Igår var jag i Harbo och predikade. Det var jättetrevligt. Kanske tjugofem gudstjänstbesökare i en liten kyrka 45 minuter med buss från Uppsala. Många äldre, men också en del barnfamiljer. Trevligt!

Andreas var med mig. Det var väldigt skönt. Han har ju varit i Alingsås förra veckan och hälsade på familjen, men nu är han hos mig igen. Det gillar jag! Dessutom skulle det vara ganska ensamt i Harbo utan honom.

Nu är det ny vecka, och nytt år. Första söndagen i advent är ju även första söndagen på kyrkoåret, så jag passar på att göra en nystart i mitt liv (som jag i och för sig gör varje nyår... Och måndag...). Det nya i mitt liv är att jag ska tillåta mig att tänka på saker som jag vanligtvis inte vill tänka på, typ världens undergång och mänsklighetens förfall. Inte för att det blir så roligt, kanske, men för att det tar för mycket energi att tränga undan tankarna. Önska mig lycka till!

torsdag 25 november 2010

Lite om min vecka

Denna veckan har varit ganska fullspäckad. Jonatan bodde här söndag-tisdag, jag var på bio med Ida S på tisdag, på onsdag åt jag med Anna R i stan och sen var det Teologgruppsamling, sen sov Thomas över här till idag. Och så har det varit långa skoldagar. Och mycket att läsa. Ikväll ska jag träna och läsa. Imorgon ska jag ha röst- och talvård, och så ska jag skriva ihop predikan till på söndag innan jag tar på mig discodojjorna och dansar hela natten med Lina. På lördag kommer Andreas antagligen tillbaks från Alingsås och då tänkte jag att vi skulle advents-pynta. På söndag predikar jag i Harbo.
Veckor går fort.

lördag 20 november 2010

Ny hobby

Ikväll hade jag tänkt umgås med min kära vän Angelica, men det sket sig. Och Andreas har inte kommit hem från jobbet än. Så nu tittar jag på Hot Shots! och roar mig med min nya hobby namngenerator. Där kan man skriva in namn på två föräldrar och så får man veta vad barnen ska heta. Till exempel:

Förälder 1: Karin
Förälder 2: Morgan
Son: Frej
Dotter: Evelina

Förälder 1: Ronja
Förälder 2: Birk
Son: Johan
Dotter: Jaqueline

Förälder 1: Victoria
Förälder 2: Daniel
Son: Elis
Dotter: Elena

Förälder 1: Francis
Förälder 2: Johnny
Son: Jesus
Dotter: Irmelin
Men om man tar Baby (som huvudrollen i Dirty Dancing vanligtvis kallas) istället för Francis så blir det:
Son: Eilert
Dotter: Eira

Förälder 1: Mumintrollet
Förälder 2: Snusmumriken
Son: Åke
Dotter: Zübeyde

Såhär roligt kan man alltså ha det på en lördagskväll i Stockholm. Jag hoppas Andreas kommer hem snart!

torsdag 18 november 2010

Muffins är gott

Det är bra att ha en Andreas som har lagat mat när man kommer hem från skolan. Då orkar man baka muffins efter maten.

Hemma i verkligheten igen

Jag har tidigare i bloggen frågat mig var jag har mitt hem. Är det i Kungälv hos mamma och pappa eller är det i Stockholm där jag lagt min hatt? Nu vet jag. Hemma är här, där jag och Andreas bor. Jag kom på mig själv med att tänka att jag åkte hem till Stockholm här jag satt på tåget upp. Jag skyller på Andreas.

Nu är skolan igång igen. Igår började jag kursen Kommunikation 3, där jag och några till ska lära oss vad kommunikation har att göra med nattvard, vigslar, Välsignelsen och konflikter i församlingen, bland annat. Hur bra som helst! Detta är en såndär kurs som jag inte får högskolepoäng för. Missionskyrkan har sett till att jag får läsa den ändå, eftersom de tycker att jag behöver det när jag är pastor. Är de inte för söta?!

Idag ska jag ha första lektionen i ämnet Kristen Etik. Det ska bli hur roligt som helst, inte minst för att mina fina vänner Ida Simonsson och Emelie Wägmark också ska läsa den. Jag gillar att läsa med dem, och det har jag inte gjort sedan grekiskan, så detta kommer bli riktigt bra!

söndag 14 november 2010

Kära dagbok...

Jag är hemma lite nu efter VFUn i Kristinehamn. Hemma hos mamma och pappa. Jag har inte varit i huset så mycket, för jag är här i väst på grund av ett viktigt möte. equmenia har haft styrelsemöte. Jag tycker att vi är en bra styrelse. Vi som sitter i den är väldigt olika och väldigt engagerade, vilket gör våra möten intressanta och våra beslut väl genomtänkta. Dessutom är alla väldigt trevliga och roliga.

Igår efter mötet var det en i styrelsen som sa till mig att han var rädd att jag kommer få en hjärtattack för att jag blir så engagerad. Jag tolkar det som ett fint sätt att säga att han tycker att jag lätt blir upprörd. Jag vet ju att jag höjer rösten mer än andra, men det är aldrig roligt när andra får veta det. Nu funderar jag på hur jag ska göra för att fortfarande vara engagerad, men vara det på ett sätt som gör att jag får fram vad jag vill, men inte skrämmer andra.

Ökad självinsikt är en bieffekt som jag inte var beredd på när jag tackade ja till att vara med i styrelsen. Jag gillar det.

onsdag 10 november 2010

Snö och tips på värme

Igår började det snöa. Lite väl tidigt tycker jag.Jag hittade idag detta vykort med tips på hur man blir varm, på Ria i Kristinehamn när vi var där och åt spenatsoppa och äppelpaj och hade andakt.

Som Guds utvalda, heliga och älskade skall ni alltså klä er i innerlig medkänsla, vänlighet, ödmjukhet, mildhet och tålamod. Ha fördrag med varandra och var överseende om ni har något att förebrå någon. Liksom Herren har förlåtit er skall också ni förlåta. Men över allt detta skall ni ha KÄRLEKEN, det band som ni ger fullkomlighet. (Kolosserbrevet 3:12-14)

tisdag 9 november 2010

Tisdag

Nu har jag en timme på mig innan nästa möte. Ikväll ska vi vara på två möten, jag och Anna Lena. Då passar jag på att bogga och sitta framför Birgittas öppna spis. Ute snöar det. I morse började vi med personalfrukost i Broängskyrkan. Jag hade redan ätit första frukosten hemma hos Birgitta, annars hade det ju inte gått så bra. Men en andra frukost tillsammans var mysigt. Klockan nio stod jag och bankade på dörren hos Bolins. Jag skulle vara med Björn på förmiddagen och lära mig hur det är på en begravningsbyrå. Det var en intressant och givande upplevelse. Jag kan berätta för dig när vi ses.

måndag 8 november 2010

Nu börjar jag...

Igår köpte jag säsongens första julmust. Glädje!!

söndag 7 november 2010

Finfina grejer

Igår var en riktigt bra dag. Först gudstjänst (ja, på en lördag, men det är för att det var alla helgons dag), sedan söndagsmiddag hos Birgitta. Tjärlknöl av en älg som Birgittas son skjutit. Riktigt gott. Jag har tiggt till mig att få äta resterna idag, men då sa Birgitta att hon skulle göra kantarellsås till, så att det blir lite variation. Gött!!Efter middagen så cyklade jag ner till stan för att hälsa på Maj och Mats som hade besök av sin dotter och delar av hennes familj. Den familjen heter Sporre och är min extra-familj hemifrån. Helt fantastiskt att de var här! Tänk att få umgås med lite känt folk när man är på praktik i Kristinehamn, det var helt underbart! Vi gick promenad, fikade, pratade om folk från Kungälv, jag fick rapporter om att mamma verkar kunna stödja på sitt ben igen, och att Sporres svåger/svärson Morten inte kan det.
Och så fick jag ett par jättefina handledsvärmare som Maj hade gjort. Såhär ser de ut:Tack familjen Jansson och Sporre för gårdagen, den var helt underbar!!

Idag är det söndag på riktigt, men ingen gudstjänst på förmiddagen, utan en nattvardsandakt i eftermiddag. Det blir trevligt. Istället för gudstjänst tog jag med mig min mp3-spelare och karmera och gick en promenad. Jag lyssnade på p3-dokumentären om Skomakarligan och fotade frostiga saker. Det var kallt och jättefint ute.

Jag vill också passa på att hälsa Kristinehamn välkommen till min blogg. Roligt att ni hittat hit. Ni får väldigt gärna skriva en kommentar här istället för att skvallra om det i kyrkans korridorer.

Joel:
Kött är gött!
Igår träffade jag Anita, Peder, Emelie, David och Emelies morföräldrar Maj och Mats.
Det är kallt ute.

fredag 5 november 2010

Konfirmander och Björn

Igår kom jag hem från en konfahajk. Det var fjorton konfirmander och fem ledare som var på hajk tisdag till torsdag. Vi hade lektioner, jag höll i en om hur Gud ser på oss, det var roligt. Vi lekte i skogen en natt. Och vi spelade mycket innebandy. Jag tror inte att jag har spelat innebandy sedan högstadiet. Det är alltså tio år sedan. Jag var inte så bra. Jag är bra på annat.

Idag är jag ganska ledig, eftersom jag jobbade så mycket på lägret. Jag ska bara ner till kyrkan och ha ett möte med pastor Anna Lena i eftermiddag. Jag har en del att läsa, som jag tänkte sitta med idag också. Dels massa kurslitteratur, och så har jag massa handlingar till equmenia-mötet nästa helg som jag ska sätta mig in i.

Ikväll ska jag ta det lugnt här hos Birgitta. Värmlands starkast lysande stjärna Björn Starrin ska vara med på Doobidoo ikväll, så det ser jag fram emot.

måndag 1 november 2010

Välbehövd dag i Örebro

Nu är jag borta igen. Borta hos Birgitta. Det är bra här, men det är inte hemma. Jag var i Örebro idag. Träffade Andreas. Jag var tvungen att få träffa honom, och Gud gjorde ännu ett mirakel: han ändrade på Andreas annars så fasta schema och gav Andreas ledigt idag när jag är ledig. Så jag tackar Gud och Andreas schemaläggare för det.
Vad gör man i Örebro en måndag? Inte mycket. Vi gick runt. Tittade på saker. Var tillsammans. Jag var deppig, för jag kom på hur mycket jag saknar Andreas. Jag vill hem. Han har gjort det fint i lägenheten, gjort sig av med flyttkartonger, köpt tv och satt upp gardiner i sovrummet.

Jag kan bli lite sur på att skolan ser till så att gifta pastorskandidater får göra VFU nära sina fruar och män, så att de kan bo hemma eller i alla fall åka hem då och då, medan jag blir skickad över nästan hela Sverige (i och för sig på det korta hållet, men ändå). Som om jag inte saknar min älskade sambo lika mycket som om jag vore gift... Var jag inte bitter innan så är jag det nu.

Ledig måndag

I lördags kväll var det Ria-jubileum. Det var mycket folk och mycket ståhej. Jag vann en tavla på lotteriet. Andra-pris. En äkta Harry Moberg, tydligen världsberömd i hela Värmland. Jag tycker att den är fin.

Igår var det söndag, så då var det gudstjänst. Jag predikade och tre (!) pensionärskörer sjöng. De sjöng väldigt många gamla läsarsånger och liknande och hade tre dragspel med sig.
Min predikan var uppskattad, vilket alltid är roligt. Jag tyckte också att det gick ganska bra.

Idag är jag ledig, så jag ska åka till Örebro över dagen och träffa min älskade pojkvän.