fredag 28 januari 2011

Öppet brev till mamma

Hej mamma!
Nu har nya terminen börjat. Jag har alltså börjat läsa Själavård och psykiska problem/sjukdomstillstånd. Riktigt spännande. Jag har suttit fler timmar än vad som är nyttigt och läst om psykos, neuros, schizofreni och borderline. Vad jag fått fram hittills verkar jag vara mer neurotisk än något annat, men jag är inte säker. Hur som helst så känner jag mig lite som någon i Gökboet. Vilket ju inte är så roligt...

För att inte bli helt knäpp ser jag på en serie som är lite knäppare än... mig. Glee. Det är en fantastisk fantastisk serie. De sjunger hela tiden och har fantastiska dansnummer. Och är en high school-serie. Underbart.


Egentligen skulle jag vara på Berget på retreat med pastorskandidaterna nu, men eftersom jag har styrelsemöte med equmenia i helgen så är jag kvar i Stockholm. Så jag ska till Bjärka Säby med Liselotte J Andersson nästa helg istället. Trevligt.

Ja, det var ungefär där jag är nu. Hur har du det?
Kram Maria

söndag 23 januari 2011

Lugnet före stormen

Fin helg med Markus och Elisabet, Ida och hennes vänner och fetaostpaj och Angelica.
Imorgon börjar min nya kurs och i övermorgon börjar metodkursen för uppsatsen. AAHHHH!!

tisdag 18 januari 2011

Roligt och oroligt

Igår hade jag och Andreas en fantastisk dag. Vi köpte möbler. Vi har för lite förvaringsutrymme i vår lägenhet, så vi skulle köpa en stor byrå tänkte vi. Planen var att köpa en Hemnes-byrå på IKEA för 1500 kronor, men vi köpte en ganska sleten, men stor och fin byrå på Myrorna för 200 kronor istället. Det gjorde att vi kunde köpa en stor fin fåtölj också. Och en matta. Och jag köpte denna rättviksmålade möbel som jag tänkte ha som sängbord:

Dagen avslutade vi med att äta kvällsmat hos Markus och Lisa som vi lånade bilen av. Riktigt trevligt.

Resten av veckan ska jag läsa uppsatser, gå på uppsatsframläggningar och oroa mig över min egen uppsats som jag ska börja på nästa vecka. Ungefär så.

lördag 15 januari 2011

Fint med helg.

Igår tvättade jag åtta maskiner tvätt. Mycket var lakan och handdukar. Och strumpor.
Och igår dammsög jag under soffan. Där bodde alla våra dammråttor. Många dammråttor.
Men nu är det städat och tvättat. Och jag köpte årets första tulpaner också. Känns oerhört bra.

onsdag 12 januari 2011

Religionspedagogik

Nu har jag skickat in höstens sista PM. Om jag blir godkänd på den och på hemtentan i kristen etik så har jag alltså klarat av två och ett halvt år på THS. Det är fint.

Detta senaste PM handlar om religionspedagogik. Den övergripande frågeställningen var vad min pedagogiska hållning relaterat till pastorsuppdraget. Det var inte det lättaste att skriva, ska ni veta. Men ack så intressant.

Imorgon har jag lektioner hela dagen. Sedan ska spendera helgen med en deckare! Mums!!!

tisdag 11 januari 2011

Jag är en amatör.

Jag ska lämna in ett PM imorgon och det går inte bra. Jan Guillou sa att inspiration är till för amatörer och min förra lärare Elena sa att det är bara att sätta ner rumpan och jobba. Jag säger att jag vet att det är så, men jag kommer ingenstans.
Fina hus är trevligare än oskrivna PM.

måndag 10 januari 2011

Finkulturdag för mig och Andreas

I lördags var jag och Andreas riktigt kulturella. Först började vi med att titta på På spåret där Anna Charlotta Gunnarson passade på att säga att det inte är bättre att kunna Selma Lagerlöf än filmen Rallybrudar. Mycket bra, tycker jag.
Jag blev som ung sur på att biblioteket inte hade Tvillingarna på Sweet Valley High-böckerna. Min lärare förklarade det med att det inte var sådana böcker som är bra att läsa för mycket, och därför hade inte biblioteket dem. Jag tyckte att det var böcker som jag faktiskt ville läsa och att biblioteket därför borde ha dem. Jag tycker att kultur är bra.
(Läs gärna detta som Anna Charlotta skriver på sin hemsida om hur hon blev jämförd med Lilla My. Jag kan säga att jag känner igen mig.)
Jag och Andreas spenderade alltså dagen med kultur. Först var vi å lyssnade på Haydns Skapelsen som Kalle sjöng i. Det var vackert. Kören var stor och solisterna var väldigt bra. De var riktiga proffs. Dirigenten var tydligen en av Sveriges bästa, ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien, professor i orkesterdirigering och allt möjligt. Orkestern är Stockholms största amatörsymfoniorkester där medlemmarna alltså valde en "civil karriär" istället för att satsa helt på musiken. (Japp, det stod civil karriär i programmet.)
Jag tycker alltid att det är roligt att höra körer, så detta var fantastiskt roligt. Det tråkiga var väl att jag inte kunde sjunga med. Det var ju på tyska...


Sedan fortsatte jag och Andreas med irländsk mat- och dryckeskultur innan vi gick på bio. Vi såg Easy A, en high school-film som inte lämnade så väldigt mycket intryck efter sig, men den var rolig att se. Sedan gick vi hem och drack smoothie och såg på en annan high school-film som gick på tv. Finfin kulturdag alltså.

På tal om kultur så har vi en kulturminister som inte tycker om ordet kultur för att det har negativ klang , utan vill kalla det underhållning istället. Liv Strömquist kommentrade det såhär:
Jag tycker att namnet "Lena Adelshon Liljeroth"
har en väldigt negativ klang.
Därför föreslår jag att hon döps om till "Blubby".

lördag 8 januari 2011

jag vill bara ha tyst

Igår var jag, Andreas och Ida på bio. Jag och Andreas ville se Sound of noise. Ida ville först se Narnia och sedan ville hon se Winters bone. Eftersom jag inte ville se Narnia och inte heller bli helt och hållet deprimerad så såg vi Sound of noise. Jag blev väldigt väldigt glad. Se den! Den handlar om väldigt bra trummisar och en tondöv polis. Kan det bli bättre?

onsdag 5 januari 2011

Gott ska det va!

Jag har ikväll provat en variant av världens enklaste bröd. Idag gjorde jag med mammas lingonsylt i. Det blev väldigt gott. I morse åt jag havregrynsgröt med lingonsylten i också. Det var också gott. Tack mamma för sylten!!

Imorgon kommer min före detta kids, tillika min förra sambos lillebror, och min vän Karl Erik Eiron Andresen tillsammans med sin vän för att bo här i helgen. De ska sjunga Haydns Skapelsen med sin kör i Immanuelskyrkans Musikfest på lördag. Jag hoppas att Kalle fixar en biljett till mig.

tisdag 4 januari 2011

Hemtentaskrivandet är igång.

Nu lämnade fina Emelie THS. Vi har suttit här och skrivit hemtenta. Igår skrev jag ingenting. Jag umgicks med Andreas istället. Tittade på Året med Kungafamiljen och spelade spel. Trevligt. Men nu skriver jag alltså tentan. Jag försöker reda ut vem av alla etiker och filosofer som tycker att det finns en specifik kristen etik och vem som inte gör det. Och vilka argument de har. Och vad jag tyker om det. Det tar tid. Tur att det är intressant.

Men nu lämnade alltså Emelie mig. Två saker kan hända då. Antingen blir jag superfokuserad och det kommer gå som på räls (känns inte som en bra bild för att något går bra längre, men ni fattar vad jag menar). Eller så kommer jag tappa den lilla koncentration jag hade. Jag hoppas på alternativ två, men här sitter jag och bloggar. Inte ett bra tecken...

Här får ni en fin bild på en fågel:

måndag 3 januari 2011

Packar ihop

Nu håller jag på att packa ihop det sista här i Kungälv, för idag ska jag åka till Stockholm. Känns bra. Igår när jag sa hejdå till mamma sa hon att det var roligt att jag varit hemma så länge som jag varit, och så sa hon att det var bra gjort. Jag håller med!
Ja, om två timmar sitter jag på tåget till Stockholm. Sedan ska jag inte åka tåg på en månad. Skönt!

Nu har jag fått hemtentan. Tre stora frågor, men det kan nog gå. Jag ska bland annat "analysera utifrån ett socialkonstruktivistiskt feministiskt synsätt den kritik som riktas mot naturrättslig syn på etik". Bara att jag förstår meningen får mig att känna mig duktig.

lördag 1 januari 2011

Här börjar året

Gott nytt år önskar jag oss alla. Det har för min del börjar väldigt trevligt. Jag avslutade 2010 och började 2011 hemma hos Kristin på Guldheden. En mycket trevlig middag med blandat folk. Äntligen fick jag träffa Kristins pojkvän Victor. Väldigt trevlig.
Nu sitter jag, mamma, pappa och morfar i soffan och tittar på nyåskonsert från Wien. Rosa blommor i år, annars ganska samma som förra året. Mamma tyckte att jag skulle ta kort på hennes finaste julpynt: ett Lisa Larsson-luciatåg. Joel är stjärngosse, jag lucia och Hannes tomte. Granen skuggar fint i mormors piano, tycker jag.

Förra året hade jag inte nyårslöften utan strävansmål. Jag klarade inte av att göra en matsedel varje vecka, som jag tänkte. Och jag har inte läst bibeln varje dag, men jag har läst hela bibeln, förutom apokryferna, så nu tänker jag läsa dem. Träna regelbundet, äta mindre godis och ha roligt så ofta jag kan vet jag inte om jag tycker att jag lyckats med. Men jag har klarat både skolan och jobbet.

Ska jag ha några löften i år? Jo, jag ska börja året med att läsa apokryferna, så att jag faktiskt har läst hela bibeln sedan. Och så ska jag inte äta sötsaker på ett tag. Jag vägde in mig i morse och det såg inte bra ut. Nu ligger jag precis på gränsen till att vara överviktig. Jag gillar att ha lite marginal, så det ska jag skaffa mig. Jag ska också se till att läsa minst 12 böcker som inte är för skolan, utan bara för mig. En varje månad. Jag vill så gärna läsa mer!
Ja, allt det ska jag försöka göra.