söndag 25 juli 2010

Kristin och Ed Ruscha

Nu i veckan hade jag den stora glädjen att ha min vän Kristin här på besök. Det var hur mysigt som helst. Vi åt mycket glass hos Ben & Jerry, vi såg mycket film och vi spelade När då då? Dessutom var vi på Moderna museet och spanade in en utställning av en känd konstnär som varken jag (inte så konstigt) eller Kristin (väldigt konstigt) hade hört talas om. Ed Ruscha hette han. Mycket bra grejer.

Nu ska jag åka till jobbet för att hålla min sista predikan där för i sommar. Jag ska predika i eftermiddag också, i Tensta. Känns roligt. Sedan ska jag hem, packa det sista, sova, upp i ottan och åka till Alingsås! Det blir skönt.

lördag 24 juli 2010

Äntligen byxor

Idag är det varken strålande sol eller kvavt och varmt. Idag kan jag ha byxor på mig utan att skämmas. I love it!

fredag 23 juli 2010

Muntrar upp mig själv lite

Idag är min sista fredag på sommarjobbet. Det är dels ganska skönt, men också väldigt tråkigt. Jag gillar mitt jobb. Mycket. Men jag gillar också att vara ledig. Konstigt det där...
Jag muntrar upp mig med lite Ministry of Silly walks.

torsdag 22 juli 2010

Ida-Marias möhippa

Min studiekamrat, framtida kollega och vän Ida-Maria ska gifta sig nästa lördag, så i lördags hade vi möhippa för henne. Det var jättetrevligt. Jag kunde bara vara med några timmar mitt på dagen, eftersom hippan var i Tranås och Mullsjö och jag skulle tillbaks till Stockholm och predika på söndagen. Surt, men roligt att vara med lite i alla fall. Hon fick göra lite uppdrag i Tranås, sedan åkte vi och sumobrottades. Det var helt toksvettigt och tungt och roligt. Sedan åkte vi och badade, mycket bra. Efter det åkte jag hem.
Jag tyckte att det var en rolig dag. Hoppas att Ida också tyckte det.

söndag 18 juli 2010

Hemlängtan

Jag mår bra. Det är söndag kväll och jag sitter hos Andreas och tittar på när han packar. Han reser till Alingsås imorgon. Jag reser exakt en vecka senare. Jag har alltså bara en vecka kvar på mitt sommarjobb. Jag trivs riktigt bra med mitt sommarjobb, men nu börjar jag längta västerut. Inte för att jag tröttnat på jobbet, utan för att jag vill bada i riktigt vatten, strosa i sommar-Göteborg, vara med på pappas torsdagsgrill som han har börjat med nu, och framför allt för att jag vill träffa mina bröder och de andra där hemma.
Imorgon kommer min finaste Kristin hit och hälsar på. Det kommer bli finfint!

söndag 11 juli 2010

Gudstjänst och fjällvandringsförberedelse 3

Idag har det varit söndag. För en sommarpastor i Jakan innebär det att man måste gå upp i ottan för att vakna någorlunda innan man tar sig till Bruket för att ställa iordning "kyrkan", som är utomhus bakom Bruket-huset. Och sedan är det gudstjänst. Idag tyckte jag att den blev bra. Varmt som aldrig förr, dock. Tack gode Gud för skuggan bakom huset, annars hade nog alla gamlingar svimmat. Tyvärr innebar det att jag behövde stå i solen och predika. Det är svårt att ha en eldig predikan när man håller på att brinna upp av solen. Men det gick bra. Av de tre som kommenterade predikan efteråt tyckte alla att den var tankeväckande och bra. En gammal pastor i församlingen sa till och med att jag har "god teologi", vilket är finfint beröm i mina kretsar. Efter gudstjänsten unnade jag mig en glass till kyrkkaffet. Gott!

I eftermiddags fortsatte jag och Andreas att förbereda oss inför fjällvandringen. Vi prov-satte upp Andreas nya tält i skuggan av mitt grannhus. Det var väldigt fint och gick bra att sätta upp. Andreas kan inte tänka på något annat än vandringen. Ibland kan jag se att han är långt borta i tanken och så säger han saker som "jag ska såga av min tandborte när jag kommer hem" eller "vi ska ha med oss en tvättsvamp upp" eller "frystorkad mat kostar 90 kronor här, då kostar det säkert 120 på fjällstationerna". Jag tänker på det lagom mycket.

Imorgon är det ny vecka och nya predikoförberedelser. Markus 9:1-13 är texten, om någon annan också vill förbereda sig...

fredag 9 juli 2010

Fjällvandringsförberedelser 2

Nu har jag och Andreas kommit en bit på vägen i vår fjällvandringsplanering. Vi har just köpt resa både upp och ner. Upp blir det med tåg 2 augusti och ner med flyg den 16 augusti. Två veckor är vi alltså borta.
Vi har också gjort en färdplan. Vi kommer med tåg till Abisko turiststation på eftermiddagen den 3e augusti. Då börjar vi gå mot Lapporten. Sen går vi genom Bessesvággi (vággi betyder dalgång på samiska). Sedan går vi västerut mot Ahpparjávri (jávri betyder sjö) och sedan mot Alesjaure sameviste. Efter det går vi in i Vistasvággi. När vi kommit till Vistasstugan svänger vi västerut genom Stuor Reaiddavággi, och när vi kommit till Nallostugan svänger vi söderut och går till Sälkastugorna.
Sedan har vi två alternativa vägar, beroende på hur vi ligger i tid och hur vi mår. Antingen går vi Kungsleden ner i Tjäktjavagge ner till Singistugorna, eller så går vi Kungsleden fram till bron över Guobirjohka (johka betyder bäck) och in i Guobirvággi och så går vi norr om Drakryggen och sedan går vi till Darfaljárvi (som vi svennar brukar kalla Tarfala) och svänger söderut ner i Darfalvággi och så kommer vi fram till Kebnekaise fjällstation.
När vi kommit till Kebnekaise (kaise betyder brant högfjäll) så är planen att vi ska upp på sydtoppen. Men det beror också på hur vi ligger i tid och hur vi mår och hur vädret är. Hur det än går med toppbestigningen så kommer vi sedan gå till Nikkaluokta för att därifrån ta bussen till Kiruna för att därifrån flyga hem igen.

Förutom att vi köpt biljetter och gjort en färdplan så har vi också gjort Fjällfjoddlar. Fjällfjoddlar är typ som energybars, fast hemmagjorda.

Fjällfjoddlar, ca 30 stycken
12 dl havregryn
6 dl rågmjöl
6 dl rostad bovetemjöl
200 g malda (fast jag har inget att mala med, så vi hackade) och rostade nötter och mandlar
2 dl valfria frön (vi tog linfrön, sesamfrön och solroskärnor)
2 msk brödkrydda
ca 6 dl vetemjöl
lagom mycket kokos
ljus blockchoklad efter behag
500 g smält smör
6 dl mörk sirap

Blanda ihop de torra ingredienserna förutom vetemjöl.
Blanda ihop de våta ingredienserna.
Blanda samman de våta med de torra ingredienserna och låt stå i 15-30 minuter.
Tillför vetemjöl och lägg allt i en djup långpanna.
Ställ in mitt i en kall ugn och sätt på ugnen på 175-200 grader.
Grädda i 30-40 minuter.
Ta ur ugn och kyl långsamt.

Jag längtar riktigt mycket efter att åka upp. Men det är en del kvar att göra innan vi är redo. Torka mat och äpplen och komplettera utrustningen och packa. Men sedan åker vi, tjoho!

tisdag 6 juli 2010

Finfin helg

I torsdags kom mina föräldrar på besök till Stockholm och stannade till lördag. Det var riktigt trevligt. De och Andreas och jag var på orgelkonsert i Storkyrkan och åkte ångbåt till Vaxholm och turistade där (inte så mycket att ha, faktiskt, men trevligt och väldigt god mat).

På lördagen åkte alla fyra till Finspång. Jag och Andreas skulle på min klasskamrat Thomas och hans (numera) fru Susannas bröllop, och mamma och pappa skulle vidare med sin husbil, så jag och Andreas sov hos dem. Det funkade förvånandsvärt bra.

Bröllopet var riktigt vackert. Jag grät en skvätt av lycka när de sa ja! Och jag blev helt förälskad i Sannas klänning, som hennes mormor har gjort!! Tyvärr tog jag ingen bild så att ni kunde få se klänningen på nära håll, men jag lovar att den var underbar!

Annat som var underbart med bröllopet var maten. Fantastisk! Arabiskt smörgåsbord. Falaflar, hummus, baba ganoush, vinbladsdolmar, massa goda frukter, allt möjligt. Jag älskade det! Tack Sanna och Thomas för maten och festen!