Nu har jag och Andreas kommit en bit på vägen i vår fjällvandringsplanering. Vi har just köpt resa både upp och ner. Upp blir det med tåg 2 augusti och ner med flyg den 16 augusti. Två veckor är vi alltså borta.
Vi har också gjort en färdplan. Vi kommer med tåg till
Abisko turiststation på eftermiddagen den 3e augusti. Då börjar vi gå mot
Lapporten. Sen går vi genom
Bessesvággi (vággi betyder dalgång på samiska). Sedan går vi västerut mot
Ahpparjávri (jávri betyder sjö) och sedan mot
Alesjaure sameviste. Efter det går vi in i
Vistasvággi. När vi kommit till Vistasstugan svänger vi västerut genom
Stuor Reaiddavággi, och när vi kommit till Nallostugan svänger vi söderut och går till
Sälkastugorna.
Sedan har vi två alternativa vägar, beroende på hur vi ligger i tid och hur vi mår. Antingen går vi Kungsleden ner i Tjäktjavagge ner till Singistugorna, eller så går vi Kungsleden fram till bron över Guobirjohka (johka betyder bäck) och in i Guobirvággi och så går vi norr om Drakryggen och sedan går vi till Darfaljárvi (som vi svennar brukar kalla Tarfala) och svänger söderut ner i Darfalvággi och så kommer vi fram till Kebnekaise fjällstation.
När vi kommit till
Kebnekaise (kaise betyder brant högfjäll) så är planen att vi ska upp på
sydtoppen. Men det beror också på hur vi ligger i tid och hur vi mår och hur vädret är. Hur det än går med toppbestigningen så kommer vi sedan gå till
Nikkaluokta för att därifrån ta bussen till
Kiruna för att därifrån flyga hem igen.
Förutom att vi köpt biljetter och gjort en färdplan så har vi också gjort Fjällfjoddlar. Fjällfjoddlar är typ som energybars, fast hemmagjorda.
Fjällfjoddlar, ca 30 stycken
12 dl havregryn
6 dl rågmjöl
6 dl rostad bovetemjöl
200 g malda (fast jag har inget att mala med, så vi hackade) och rostade nötter och mandlar
2 dl valfria frön (vi tog linfrön, sesamfrön och solroskärnor)
2 msk brödkrydda
ca 6 dl vetemjöl
lagom mycket kokos
ljus blockchoklad efter behag
500 g smält smör
6 dl mörk sirap
Blanda ihop de torra ingredienserna förutom vetemjöl.
Blanda ihop de våta ingredienserna.
Blanda samman de våta med de torra ingredienserna och låt stå i 15-30 minuter.
Tillför vetemjöl och lägg allt i en djup långpanna.
Ställ in mitt i en kall ugn och sätt på ugnen på 175-200 grader.
Grädda i 30-40 minuter.
Ta ur ugn och kyl långsamt.
Jag längtar riktigt mycket efter att åka upp. Men det är en del kvar att göra innan vi är redo. Torka mat och äpplen och komplettera utrustningen och packa. Men sedan åker vi, tjoho!
4 kommentarer:
Kommer bli så roligt!
PUSS PUSS
//Andreas
åååååh jag blir galet avis. det bidde ju ingen fjällvandring för mig i år. pengar, vill inte vara borta två veckor från viktor etc. men nästa år. då jävlar. något år kan vi väl gå ihop? det vore skojigt. ååååh avis.
sen undrar jag f.ö. var fjällvandringsförberedelser 1 är?
Va bra att ni lagt in alternativa rutter utifrån mående och ork - mycket klokt!
Skicka en kommentar